Iedereen toegelaten?

“Waarom wordt iedereen gewoon toegelaten…” verzuchtte een moeder. Haar dochter had aan een andere hogeschool na twee jaar de propedeuse niet gehaald waardoor ze een bindend negatief studieadvies heeft. Ze wilde graag beginnen aan dezelfde opleiding, waar ik doceer, in de hoop dat ze de propedeuse nu wel in een jaar haalt. Ze heeft immers al alle lesstof tweemaal gehad, dus dat moet kunnen.

Eigenlijk was duidelijk dat de studente ook hier het heel moeilijk zou krijgen. Als het daar niet lukt, dan ook hier niet. Maar er is geen weg terug, denken ze. De studieduur is maximaal vijf jaar, anders de boete. Een andere opleiding betekent helemaal opnieuw beginnen. Ze moet wel. Als ze direct de deur was gewezen dan had ze nu niet met twee jaar studieachterstand gezeten. De moeder en dochter voelden zich bekocht.

Iedereen met een mbo-4 of havo-diploma kan inderdaad beginnen aan een hbo-opleiding, hoewel er uitzonderingen zijn zoals techniekopleidingen waarvoor een profiel voorwaardelijk is. Tegenwoordig worden wel intaketesten en -gesprekken gehouden, maar die zijn adviserend. Als ik navraag waarop getest wordt dan zijn dat algemene studiehouding, studievaardigheden, motivatie en dergelijke. Er worden geen capaciteiten getest zodat duidelijk wordt of student intellectueel in staat is een opleiding af te ronden.

Dat is anders bij de middelbare school. Aan het einde van de basisschool wordt wel niveau en capaciteiten van kinderen grondig getoetst, wat leidt tot toewijzing aan een bepaald schooltype. Als een kind het niveau niet heeft kan het niet naar het vwo. Jammer maar helaas.

Maar als je aanklopt bij een hbo dan ben je altijd welkom. Geen wiskunde gehad? Maakt niet uit.  Taalvaardigheid beneden niveau? Komt goed, dat spijkeren we wel bij. Had je een 5 voor Engels? Niet erg. Als je maar gemotiveerd bent, dan komt alles goed.

Terwijl juist in het hoger onderwijs  niveau en voldoende capaciteiten noodzakelijk zijn.

Heel vreemd.

Kan iemand mij uitleggen waarom kinderen van 12 jaar wel op capaciteiten worden geselecteerd, terwijl dit voor toelating tot het hoger onderwijs niet nodig gevonden wordt?

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.