Fout is niet fout.

“Meneer, volgens mij doe ik het fout”, hoor ik vaak na een practicum.  Als ik dan naar de uitwerkingen kijk dan zie ik niets fout, hoewel…. het is ook niet ‘goed’.

Wat is er aan de hand? Studenten die hun onderzoeksresultaten uitwerken komen tot ontdekking dat hun bevindingen niet overeenkomen met de theorie. Niet zoals ze verwachten althans. Theorie die ze gehad hebben is verkocht als waarheid. En als hun bevindingen niet overeenkomen met de theorie dan is dat fout. Toch?

Nee, niet helemaal. Tijdens experimenten worden metingen beïnvloed door allerlei factoren. Sommige kunnen beperkt worden, andere niet. Daardoor zijn meetresultaten uitgezet in een grafiek altijd ‘een schot hagel’ terwijl ze volgens de theorie op een rechte lijn dienen te liggen.

Is dat fout?  Ja, afwijkingen in meetresultaten worden niet voor niets meetfouten genoemd.

Maar een meetfout is niet van dezelfde orde als een fout antwoord op een examen, dus nee het is niet fout. De wereld is niet ideaal, variaties in waarnemingen zijn onvermijdelijk.  Om fouten zoveel mogelijk te voorkomen zijn de wetenschappelijke methode en statistiek ontwikkeld.

Is de theorie dan onjuist? We zouden toch niet durven dat te suggereren, niet waar? Misschien wel. Vooralsnog gaan we er maar vanuit dat ze juist is, hoewel een foutje zo is gemaakt.

Sommige studenten die er-is-maar-een-antwoord-goed-onderwijs hebben genoten kunnen hier blijkbaar niet goed mee omgaan en zijn bang een fout antwoord te geven. Maar die is er niet.

Het is de kunst goed met fouten om te gaan.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.