Onderzoek in het HBO, hoe kan het beter?

Sinds ongeveer een decennium geleden dient het HBO onderzoek te doen. Daarover is en wordt veel gediscussieerd. Vrijwel iedereen heeft een andere mening en een ander beeld.

Dient HBO wel onderzoek te doen? Ja, vinden bestuurders, politici (behalve de SP) en lectoren, want daarmee leiden we betere en onderzoekende professionals op en innoveren we het bedrijfsleven. Nee, vinden sommige docenten, het HBO is een onderwijsinstelling en van HBO-studenten kan je dit helemaal niet verwachten.

Als docent, werkzaam bij een aantal paramedische en technische opleidingen en een lectoraat, begeleid ik afstudeerders. Bij de paramedische opleiding studeert iedere student af op een onderzoek, van proposal tot onderzoeksrapport. De onderzoeksopdracht komt altijd uit het beroepenveld, is soms onderdeel van een groot onderzoeksprogramma. Het wordt gescreend op relevantie en haalbaarheid door de opleiding. De student wordt begeleid door de opdrachtgevende instelling en op afstand door een docent. De opleiding beoordeelt of de student afstudeert.
Vanuit het lectoraat worden sommige studenten begeleid.

Dat klinkt volgens het boekje: praktijkgericht onderzoek uitgevoerd door hbo-studenten.

Ondanks dat alle onderzoeksvragen, groot of klein, relevant zijn voor de opdrachtgever, verdwijnen vele toch in de la. De aanbeveling was niet wat de opdrachtgever verwachtte, of de betrouwbaarheid van het onderzoek was niet goed. Dat is jammer. Kwalijker is als de aanbevelingen wel worden overgenomen terwijl de onderzoekskwaliteit niet optimaal is. Dan worden therapieën en diagnostiek slechter in de veronderstelling dat ze geoptimaliseerd zijn.

Hoe kan dat?
En hoe kan het beter?

This entry was posted in Hoger onderwijs, onderzoek and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.