Smartphones in de klas?

Vandaag had ik een frustrerend moment. Ik stond voor de klas een college te geven en was de enige die met het onderwerp bezig was, was ik. De studenten keken dromerig voor zich uit en waren met hun smartphone bezig.

Wat te doen?  Doorgaan alsof er niets aan de hand is? De smartphone verbieden? Weglopen?

Doorgaan of er niets aan de hand heb ik overwogen maar dat is tijdsverspilling en niemand wordt daar wijzer van. Weglopen was ook aantrekkelijk en makkelijk, maar dat vind ik een zwaktebod. Dan maar die smartphone verbieden, zodat ze opletten? Er zijn docenten die dat doen.

Als studenten wel de moeite nemen om in een klas gaan zitten om vervolgens met hun smartphone te gaan spelen moet er meer aan de hand zijn dan afleiding alleen.

Ik hield mijn mond, waarna ze opkeken. Blijkbaar leidt een stille docent af. Ik vertelde dat ik kon zien dat ze er voor de vorm bij zaten en niet bezig waren met het onderwerp. “Nee meneer, we proberen wel op te letten, maar het is zo moeilijk. We begrijpen er niets van.” Dat kan ik me eigenlijk wel voorstellen, detectie van ioniserende straling met halfgeleiderdetectoren en vaste stoffysica is abstract en niet het makkelijkste en meest smeuïge onderwerp voor ze.

Na wat doorvragen bleek dat ze voorkennis misten, hoewel ze die in de propedeuse gehad hadden. En ze konden zich moeilijk een voorstelling ervan maken zodat ze de feitjes uit hun hoofd hadden geleerd zonder te begrijpen.

Ik had geen zin om alle voorkennis opnieuw te behandelen.

Ik begon over een beroepssituatie. Maar je hoeft geen inzicht in de werking van stralingsdetectie te hebben om een goede röntgenfoto te maken, dus dat hielp niet veel. Ondanks dat ik dacht dat ze niet erg geïnteresseerd waren in natuurkunde, toch maar een aanspraak op hun fysische interesse gedaan en hen de vraag gesteld of ze zich ooit hebben afgevraagd waarom metaal wel elektriciteit geleidt en kunststof niet. Ja, dat hadden ze zich wel afgevraagd en daar waren ze wel benieuwd naar. Waarna ik ze vertelde over geleidings- en valentiebanden en de halfgeleider als bijzondere en interessante variant, waarmee ook nog straling gedetecteerd kan worden.

Hadden ze toch opgelet en ik had de onderwerpen behandeld.

Nieuwsgierigheid blijkt sterker dan afleiding door de smartphone.

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.